Hypotheek voor een nieuwbouwwoning
Een nieuwbouwwoning kopen? Dat brengt unieke voordelen én uitdagingen met zich mee. Ontdek hoe een nieuwbouwhypotheek werkt en waar je op moet letten.
Een nieuwbouwwoning kopen? Dat brengt unieke voordelen én uitdagingen met zich mee. Ontdek hoe een nieuwbouwhypotheek werkt en waar je op moet letten.
Expert in nieuwbouw
Wij regelen alles van A tot en met Z.
Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning werkt net iets anders dan een hypotheek voor een bestaande woning. Dit komt vooral doordat de woning nog gebouwd moet worden en je te maken krijgt met extra kosten en een ander financieringsproces. Hieronder leggen we uit wat de belangrijkste verschillen zijn:
Bij een bestaande woning betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom (tenzij je als starter vrijstelling hebt). Bij nieuwbouw hoef je dit niet te betalen, omdat je de woning direct bij de projectontwikkelaar koopt. Dit scheelt aanzienlijk in de bijkomende kosten.
Een van de grootste verschillen is het bouwdepot. Dit is een speciale rekening waaruit de bouwkosten gefinancierd worden. Je hypotheek wordt niet in één keer uitbetaald, maar in termijnen naarmate de bouw vordert. Dit voorkomt dat je direct over het volledige bedrag rente betaalt.
Omdat je nieuwbouwwoning nog gebouwd moet worden, kun je te maken krijgen met bouwrente. Dit is de rente die de aannemer in rekening brengt over de periode waarin hij jouw woning financiert. Ook betaal je rente over het bedrag dat al uit je bouwdepot is opgenomen.
Als je al ergens woont, kan het zijn dat je tijdens de bouw zowel je huidige woonlasten als de rente over je bouwdepot moet betalen. Dit kan tijdelijk een financiële uitdaging zijn.
Nieuwbouwwoningen zijn vaak duurzamer en energiezuiniger dan bestaande woningen. Je kunt extra lenen (tot €20.000) als je woning zeer energiezuinig is of als je energiebesparende voorzieningen wilt financieren, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.
Bij bestaande woningen betaal je de hele koopsom in één keer bij de notaris. Bij nieuwbouw werkt dit anders: je betaalt de woning in fases, afhankelijk van de voortgang van de bouw. De aannemer stuurt facturen op basis van de bouwtermijnen, en deze worden betaald vanuit het bouwdepot.
Veel nieuwbouwwoningen worden verkocht via projectontwikkelaars. Voordat je een woning kunt kopen, moet je je vaak inschrijven voor een project. Het is slim om je goed voor te bereiden, zodat je snel kunt handelen als je wordt ingeloot. Dit betekent dat je alvast inzicht krijgt in je financiële mogelijkheden en een eerste oriëntatie op je hypotheek doet.
Heb je een woning toegewezen gekregen? Dan teken je de koop-aanneemovereenkomst met de ontwikkelaar of aannemer. Hierin staan de afspraken over de aankoop van de grond en de bouw van je woning. Dit contract is bindend, maar je hebt meestal een ontbindende voorwaarde dat je de financiering binnen een bepaalde periode rond moet hebben.
Omdat nieuwbouwwoningen in fases worden gebouwd, heb je een hypotheek met een bouwdepot nodig. Dit betekent dat de bank het geld niet in één keer overmaakt, maar in termijnen betaalt aan de aannemer naarmate de bouw vordert. Tijdens de oriënterende fase bespreek je met een hypotheekadviseur welke hypotheekvorm en rentevaste periode het beste bij je past en hoeveel je maximaal kunt lenen.
Wanneer je de juiste hypotheek hebt gevonden, dien je je aanvraag in bij de geldverstrekker. Je moet verschillende documenten aanleveren, zoals je inkomensgegevens, de koop-aanneemovereenkomst en een taxatierapport. De bank beoordeelt of je in aanmerking komt voor de hypotheek en of je voldoende financiële draagkracht hebt om de lening te dragen.
Als je hypotheek is goedgekeurd, ontvang je een hypotheekofferte. Zodra je deze ondertekent, wordt de financiering definitief. Vervolgens ga je naar de notaris voor de overdracht van de grond en het tekenen van de hypotheekakte. Let op: bij nieuwbouw koop je vaak alleen de grond bij de notaris, en de rest van de woning wordt gefinancierd via het bouwdepot.
De aannemer begint met de bouw en stuurt facturen naarmate de werkzaamheden vorderen. Deze facturen worden ingediend bij de bank, die vervolgens uit het bouwdepot betaalt. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat al uit het depot is opgenomen, en in sommige gevallen ontvang je over het resterende bedrag zelfs een rentevergoeding.
Na de oplevering wordt het resterende bedrag uit het bouwdepot overgemaakt naar de aannemer. Als er nog geld in het bouwdepot over is, wordt dit gebruikt om extra af te lossen op je hypotheek of krijg je het terug. Vanaf nu kun je volop genieten van je nieuwe thuis. Vergeet niet om belangrijke zaken zoals je adreswijziging door te geven en eventueel een opstalverzekering af te sluiten.
Bij nieuwbouw komen specifieke vragen kijken. Hier beantwoorden we de belangrijkste:
Een bouwdepot is een aparte rekening waaruit de bouwtermijnen worden betaald. Dit voorkomt dat je in één keer alles moet financieren.
Ja, je betaalt rente over het opgenomen bedrag uit je bouwdepot. Dit heet bouwrente.
Ja, zolang je oude woning nog niet verkocht is of als je tijdelijk moet huren, kun je dubbele lasten hebben.
Bij de meeste geldverstrekkers is een hypotheekofferte 6 tot 12 maanden geldig, soms met verlengingsopties.
Ja, bij nieuwbouw kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen.
Ja, de overdracht van de grond en hypotheek gaat via de notaris. De bouwaannemer regelt meestal de bouwakte.
Onze onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijkt meer dan 40 banken en hypotheekverstrekkers en zoeken de beste deal voor jou. Met een gratis intake gesprek kom je al achter de mogelijkheden.